Pembaca Blog Ini...

Thursday, July 1, 2010

Rezeki Terpijak

Saya sampai rumah mak pukul 12 .30am.
Punyalah penat...
Sebab apa penat sangat?
Sebab takleh tidur dalam kereta.
Heheheh



Sampai rumah mak, terus tidur.
Tak salin baju pun.



Lepas tu, bangun tidur nak pi mandi.
Nak pi settle kerja kat UPM.
Tengok ada surat
Untuk cik abang 1 keping (surat kereta lama yang dah jual tu)
Untuk saya 2 keping
Saya punya bil DIGI dan Takaful.



Takaful bagi saya cek, beb!
Cek!
Biarpun jumlah nya sikit je.
Takdelaaaa ratus ratus ribu.
Tapi, syukur Alhamdulillah kan.



Saya blur jap.
Cek apa ni?



Terus tanya mak,
"Emak... oh emak.. ini cek apa ni?"
(wah.. siap dialog!)



Mak jawab,
"Kalau tak nak, meh kasi aku!"



Saya balas,
"Alaaaa.. mak ni.. Ini cek apa?"



Mak cakap, cek insuran pendidikan yang ayah simpan untuk saya.
Sudah matured dan sudah dapat pulangan.
Ha... ini bukan entri show off.



Ini adalah entri untuk menggalakkan ibu bapa
beli laaaa insuran untuk pendidikan anak-anak.
Nanti anak anda akan dapat rezeki terpijak macam ni.....



(Ayah, kena bagi dua ke cek ni?)
heheheh

10 comments:

Sidratul Muntaha said...

salma ain..
ni ler berkat memberi sedekah..
Allah beri kita untuk kita memberi..
org selalu sempitkan maksud pemberian dan sedekah.
klu memberi org nnti abis,sedangkan harta dan segala2nya tu Allah yg beri kita utk diberi kepada org lain tuk dikongsi.
jgn nak ckp penat kita bekerja dan sebagainya sbb yg bg kita akal,usaha dan jalan tuk capai kesenangan tu Allah juga.
atas sbb ape?
sbb org lain mungkin tak mungkin dah berusaha tpi belum rezekinya..
kan..ko dah dapat blik pemberian tu..
so..kongiskanlah jugak.
insyaa Allah lagi byk Allah bagi..

btw..terima kasih ain..
aku masih lagi terharu lagi dgn SARI SETIU mu itu!!

Zura said...

waaahhh...ganas bunyi rezeki terpijak tue..

~ain said...

ayu.. ;-)

~ain said...

zura.. rezeki terpijak tu maknanya rezeki yang tidak disangka-sangka....

Nurhayati said...

bestnye yer.
zaman yati takde insurans pendidikan ni.. skang ni je, yati dah start buat semua.. jgn kata insurans.. asb anak pun ada gak.. hihih alhamdulillah.
wah byk duit tu.. ape plan wink wink

~ain said...

syukur alhamdulillah.. tak ada apa-apa plan. simpan je.. (wah! sangat solehah)

Sidratul Muntaha said...

aku boleh caya ker dgn statement simpan saje tu?!
keh keh keh..

~ain said...

ayu.. tak boleh percaya? hahaha.. (hanya itu yang aku mampu komen, at least.. setakat ini..)

Mama Hanim said...

best kan ain dpt rezeki cmtu..

~ain said...

syukur alhamdulillah...