Pembaca Blog Ini...

Wednesday, May 27, 2009

Syampoo kegemaran saya naik harga!!

Semalam saya pergi shopping barang dapur bulan ni.
Mula-mula rasa nak beli dekat-dekat sini saja..
Tapi, macam bosan je. Terus pergi KTganu.

Saya pergi Giant laa..
Mana lagi shopping mall kat KTganu ni, kalau tak Giant, Mydin...
Mydin seperti biasa ramai manusia teramat-amat.
Dapat pula time orang baru gaji ni, kan...
Haru lah kalau nak membayar.
Kena beratur lama, disamping troli jem tengah-tengah nak membeli.

Saya ni sejak dulu, pakai syampoo Head & Shoulder (H&S) tau.
Sebab ada sejenis syampoo H&S ni yang sejuk tu. Menthol apa tah namanya.. heheh
Tapi, sekarang tak kesah laaa jenis apa pun,
untuk rambut kering ke, rambut panjang ke, apa ke..
saya sebat je.
Janji Head & Shoulder.

Jadi setiap bulan, saya akan beli H&S yang 200ml.
Kami kan berdua je, jadi 200 ml tu kadang-kadang sebulan lebih belum habis lagi.
Tambahan pula, suami saya pemalas syampoo rambut rambut kami pendek-pendek saja. Jadi, jimat syampoo.

Apa yang saya nak beritahu kat sini,
# 4 bulan lepas, saya beli H&S tu harga RM7.89
# 3 bulan lepas, saya beli H&S tu harga RM9.89
# 2 bulan lepas, saya beli H&S tu harga RM10.89.
Bulan ni saya tengok syampoo kegemaran saya itu dan berharga RM11.89!!!!!

Aik!! naik harga maaa..
Bukan nak berkira sangat tapi..

Tapi,
Saya masih ingat.
Dulu masa mak saya mengusahakan taska, mak akan shopping 2 troli setiap bulan.
Satu troli untuk barang rumah kami (adik beradik saya ramai dan kuat makan :)
Semua itu baru lebih kurang RM300++ dekat-dekat RM400.
Harap maklum, troli2 itu semestinya penuh ye.
Sehingga semua orang akan toleh dua kali ke arah kami sebab bawa 2 troli yang penuh gila!!

Sekarang,
saya dan suami saya shopping bulanan dengan barang-barang di troli
yang boleh lah dianggap seperti air laut yang surut.
(Barang-barang sebagai air dan troli diibarat sebagai lautan yang sedang surut)
Namun, jumlah nya hampir menyamai jumlah bayaran 2 buah troli yang penuh sebelum ini!

Di masa-masa akan datang, not RM100 jadi macam RM0.10 je.

6 comments:

zh-ena said...

tu la kan..skang nie mmg nilai RM kita mcm dah turun sgt nilainyer

nak beli brgt dapur pun kena beringat sellau..maner kena beli dulu @pun tdk

honeylanz said...

byknye kenaikkan nye...kdg2 trick dorang. time porg br pas gaji mahal skit..has pernah spot. ni ms beli susu anak la. biasa beli kt kedai A rm78.90..bila ke kedai B jual 80.90.. gerun nye beza rm 2..

norainiammran said...

ena... ye lah memang pun.. kena congak2 dalam kepala kalau ambil barang masuk troli. lainlah kalau orang yang tak ada masalah duit kan? main taruk je dalam troli. sampai depan kaunter hulur je duit.. tak pun sret sret seret kad kredit kat mesin dia tu.. heheh

has.. memang banyak.. itu yang ain perasan tu. yang lain-lain tak tahu laa sebab tak ingat sangat. tp syampoo ni memang ketara harga dia naik. has, rm2 pun duit juga. cari tepi jalan tak jumpa juga ooooo.. heheh

Sidratul Muntaha said...

yup
betul
sometimes mmg kena budget betul2
klu tak
elok2 bwk seratus tu jadi xtra 50 plak dah!
sib baik ade nsk n pasa borong dekat
klu diikutkn
giant ker tesco ker
bkn murah pun
lebih kurang jer
kurang 20 30 sen jer
tpi nk buat camner
mana ade tmpat lain nak shopping utk brg yg mcm2 kan?
kan?kan?kan?

norainiammran said...

ayu.. memang!! dulu masa belum keje tak rasa sangat . tapi bila dah kerja dan ada duit sendiri, huhuhu.. baru laaa terasa berharga nya setiap sen yang kita ada..

Sidratul Muntaha said...

tu ler
lagi skit nntikn
biler dh ade ank
maan nk byo nursery
mana nk beli susu ank
nak beli pampers
hmm..
klu ank takde sakit2 or sensitive skin
tahan ler sikit
klu tak
siap ler extra2