Pembaca Blog Ini...

Saturday, June 20, 2009

Gas habis punya fasal!

Ini ialah dinner kami berdua semalam.

Kari ayam itu lauk tengahari ada lebih,
jadi malam ni malas nak makan nasi.

Buat lempeng dan cicah je dengan kari itu.
Alhamdulillah kenyang juga...


Pagi ni nak masak sarapan merangkap makanan tengahari,
tiba-tiba gas habis pula.

Nak tunggu suami saya beli gas, lambat laaa lagi makan kan.
Perut sudah lapar.

Jadi, saya masak saja nasi goreng dalam rice cooker.
ini masakan akhir bulan tau
Cincai cincai saja...!!

aaaaaa.. mula-mula tumis
bawang-bawangan,
cili api serta bunga kantan..
Bila dah agak-agak kuning bawang-bawang tu, bubuh laaa ayam.
Biasanya kalau masak guna rice cooker ni,
akan lambat sikit masaknya sebab tak panas sangat.
Jadi pandai-pandai laaaa kan.
Tutup ke buh air sikit ke bagi cepat masak.
Bubuh juga sikit sos tiram.
Saya tak bubuh garam tau sebab saya tak boleh makan masin-masin.
Lagipun, sos tiram kan dah masin.
Lepas itu, bubuh laa nasi kan.
Dah nama nasi goreng,
bubuh la nasi.
Kalau makaroni goreng,
makanya bubuhlah makaroni kan..
Simple saja kan?
hehehe
Dah siap.
Abang, jom makan!!

4 comments:

Mrs LVoe said...

nmpk mnarik ain :-)

saya! said...

sha.. menarik kah? ain cincai boncai je masak..

zh-ena said...

teringat msk dlm rice cooker time study dulu..rice cooker la dunia kami..segala2nye msk guna rice cooker..sweet jea

sedap jea nasi grg itu..nak skit

saya! said...

memang rice cooker ni multi purpose..
nak nasi goreng? meh laaa datang rumah!