Pembaca Blog Ini...

Friday, August 14, 2009

Surirumah itu Mulia

Aktiviti rutin seorang surirumah:


Pertama..
mencuci pakaian.
Kedua.. menjemur pakaian.
Ketiga.. mengemas rumah!
Keempat.. menyapu dan mengemop rumah..
Kelima.. menjemur dan mengetuk2 karpet..
Keenam.. mencuci lantai si halaman rumah..

Ketujuh..
memasak!
Kelapan... makan!

Hehehe..

Bosan juga jadi surirumah ni.
Tapi, saya faham sekarang.
Kerjaya seorang surirumah adalah sangat meletihkan.
Itu belum ada anak.
Kalau ada anak (walaupun seorang), menjadi super letih laaaa, kan...
Tak dapat bayangkan mak saya menjadi surirumah dan ada anak 7 orang..

Suami saya siap cakap lagi,
"Hmmm.. seronoknya isteri seorang surirumah!
Balik je dah boleh makan sedap-sedap. Rumah pun kemas je..."

Saya sebagai isteri bekerjaya menjawab,
"Oh.. sila bagi elaun bulanan beserta EPF SOCSO serupa macam gaji bulanan saya.
Baru lah saya akan menjadi surirumah!"

Sesungguhnya, pengorbanan seorang surirumah adalah sangat mulia!

4 comments:

Zura said...

jd surirumah nie best sbb segala2nye d tanggung...xyah penat kat luar...cume buat keje dlm umah je...opis hour pun sesuke hati je...xbest lg ke cm tue...:D

~ain said...

zura.. best mmg best tapi bila fikir, penat oooooo... dapat kalau suami tak reti menolong, lagi laaa super penat. kerja tiada henti...

lagi satu, tak best laaa kita yang ada duit sendiri ni tetiba je tak de duit bulan2 masyuk macam selalu... Kalau suami kaya tidak mengapa laaa.. hehehhe

zh-ena said...

hahahahah ayat yg sama ena bgtau kat suami ena..

klu nak ena berhenti kena bg baper yg ena dpt gaju bulanan skang nie..teruk tak :p

~ain said...

ena.. tak teruk pun, yang... bagus pe camtu.. ye laaa.. bila dah biasa ada duit sendiri, kalau tak de, jadi tak best.. tak dapat belanja sewenang-wenangnya.. untuk masa depan kita jugak, yang paling penting kita nak bantu ekonomi keluarga jugak kan.. hehe