Pembaca Blog Ini...

Wednesday, February 24, 2010

Bukan itu...

hem hem hem..
Entri banyak pulak hari ni ek? hehehe....... Mentor kasi rehat dua tiga hari sebelum proceed dengan manuskrip yang lain pulak. So, blogging sepuas hati. Taip entri sampai lebam.

Petang tadi, kelas settle pukul 5.30 sebab hari ni ajar just a simple calculation. Student pun nampaknya hebat hari ni. Boleh siapkan latihan sekejap. Kalau tidak, selagi saya tak membebel sampai macam nak pecah peti suara, selagi tu diorang duk tekan-tekan calculator, tulis-tulis... ish... geram betul!

Lepas tu, tunggu kat opis sampai pukul 6 sebab ada janji
dengan student nak jumpa bincang pasal project paper.

Lepas tu (berapa banyak lepas tu laaaa)
tiba-tiba salah seorang dari student tu, bagi saya kotak sambil berkata,

"Cik, saya nak bagi lama dah ni ke cik. Tapi, saya malu...."


Ishh.... Apesal lak budak ni?
"Kenapa? Apa ni? Hadiah hari jadi ke?"

"Tak lah, cik! Ini tanda terima kasih sebab cik tolong saya subjek ** semester lepas. Kalau cik tak tolong, mungkin semester ni saya kena masuk lagi kelas cik. Silap-silap tak boleh grad."

"Oh... Bukan saya yang tolong kamu. Allah yang tolong kamu. Plus usaha kamu sendiri fulfilled all the requirement for this 'killer subject'. Next time, kena yakin pada diri sendiri. Jangan putus asa. Jangan sebab tak tahu,tak pandai, kita tak berusaha nak tahu! Faham?"

"Faham, cik! Terima kasih...." ~padahal tepu telinga kena bebel.

"Ok, terima kasih juga sebab bagi ini pada saya."


Sekarang baru saya faham rasa hati seorang pendidik. Rupa-rupanya, bukan hadiah yang saya perlukan dari seorang student. Susah untuk saya luahkan di sini. Hanya yang merasainya sahaja yang akan memahaminya!

11 comments:

ise said...

Orang dah bagi belasah jelah

Tihara said...

diorang punya appreciate tu kan..bg akak itu lah yg akak rasa dulu bila anak2 didik celebrate birthday akak..terharu sangat..

zh-ena said...

amboi blh la pakai time g kerja
cantik

~ain said...

kak tihara.. ye kak.. penghargaan yang belum tentu kita dapat kalau kita kerja bidang yang lain. penghargaan itu bukannya dari segi material yang mahal2.. cukup setakat penghargaan... itu saja..

~ain said...

ena.. memang cantik.. boleh pakai dengan macam-macam warna baju.. sebab warna warni..

honeylanz said...

terharu kan... lawa la brooch ni...tp nape dorang stil panggul ain Cik yea ;)... rs dulu ain pernah ckp..lupa! hehehe

~ain said...

has.. terharu dan terkedu kejap sebab tak sangka.. bukan hadiah yang kita mahukan.. bukan itu....

Sidratul Muntaha said...

betul ain
bile kita tolong depa ni
takde harap balasan ape - ape
sekadar ucapan terima kasih
pastu follow instruction yg kita bg
cukuplah
bukan disanjung atau dipuji

~ain said...

ayu.. ye betul.. tapi ada tu kengkadang, depan kita dia nampak cam hormat.. belakang kita.. amboi... dia siap ajuk2 kan kita lagi.. ain pernah kantoikan student yang tengah duk ajuk lecturer dia berjalan.. walaupun bukan ain yang dia ajuk, tapi tetap kena bambu dgn den..... hahahha..

~ain said...

abang.. apa belasah belasah? nak kena belasah? hahahhaa

Sidratul Muntaha said...

mmg ptut pun ain bambu
ingt senang ker nak mendidik ank bangsa nih?
mentality budak skunk..
cukup takde adab dan hormat pada org lain.