Pembaca Blog Ini...

Wednesday, February 25, 2009

Lagi lagi binatang berbisa..

Setelah saya jumpa lipan bara, ular tedung...
Saya kena handle satu kes lagi .. (ceh..kes..)

Petang semalam 24Feb2009, suami, bapanya a.k.a pak mertua saya dan adik ipar saya terpaksa saya kejarkan ke hospital..

kenapa?

dalam entri yang lepas, saya ada cerita kan tentang ular tedung di kawasan sekolah kan?
saya juga telah menanam tekad dan keazaman yang saya tidak akan menjejakkan kaki ke dalam kawasan semak itu lagi kan?

Nak dijadikan cerita, petang semalam kami berjogging seperti biasa. Selesai 3 round saya penat lah pulak.. tak larat nak g seround lagi..

Saya cakap ngan suami saya
'Abang, owg tak larat la.. Abang gi lah seround lagi.."

'Kenapa tak larat?'

'Lapar lah.. tadi lupa makan..'

'Ok.. tunggu dalam kete..buka tingkap kalau panas'

Suami saya pergi mendapatkan abah dan adiknya yang sudah jauh berjalan ke hadapan. Saya tunggu dalam kereta sahaja..

Selang beberapa minit, saya terlihat dari kejauhan, adik ipar saya berlari-lari dengan laju.. suami saya pun begitu.. saya pelik melihat suami mengibas2 mukanya.. Adik ipar sampai di kawasan tempat letak kereta saya, juga sambil mengibas-ngibas..

Adik ipar saya masuk ke dalam kereta saya..
Ya Allah.. penuh dengan lebah.. Saya sedih sangat melihat keadaannya...
Rupa-rupanya mereka dikejar lebah..

Saya terus hidupkan enjin kereta dan memecut mendapatkan suami saya yang termengah-mengah berlari.. Adik ipar saya terjerit-jerit memanggil suami saya masuk ke dalam kereta.. Suami saya tidak mahu.. Dia suruh saya pergi bawa kereta jauh-jauh..

'Sayang, pergi jauh-jauh.. Lari..Lari.. Lebah banyak ni..'~saya rasa suami saya tidak dapat berfikiran rasional.. Inilah masanya untuk saya yang harus berfikiran rasional secara pantas dan cepat...

Saya tak kan lah nak tinggalkan suami saya kan.. Tidak sekali-kali..

Seperti biasa.. saya tetap panik..

Saya terus menjerit dan menyuruh suami saya

'Masuk cepat, bang!!! Lebah tu takkan lari.. Cepat!!..Kalau kena sengatan lebah pun tak ape. Tapi,owg takkan tinggalkan abang!! Fikir abah ada kat hujung sana, takkan nak tinggalkan abah juga!! ~ kuat gila say menjerit, macam perempuan meroyan saja gayanya..

Akhirnya, suami saya masuk juga.. Masuknya suami saya, diiringi dengan puluhan malah mungkin ratusan ekor lebah yang melekat-lekat di muka, tangan, telinga dan lehernya..

Saya sedih sangat tengok keadaan suami saya..

Beberapa jauh dari belakang suami saya, abah....

Abah kan kurang sihat.. dia baru je menjalani pembedahan jantung, jadi dia tidak larat nak berlari laju seperti adik dan suami saya..

Saya memecut mendapatkan abah.. Abah hanya menyebut,

"Allah.. Allah.."

Sekali lagi, saya rasa panik teramat sangat sampai saya menjerit,

"Tolong, bagitau Ain, apa yang Ain kene buat sekarang!!" ~ saya menggeletar..

"Istighfar dulu, Ain.. Bawa kereta ke Hospital," Abah bersuara lemah..

Saya ikut saja apa yang abah suruh.. Saya pandu kereta dengan laju..
Mujurlah, saya masih ingat cara nak bawa kereta.. dan mujur juga, hospital tidak berapa jauh dari tempat kejadian..

Dalam perjalanan, ratusan ekor lebah terbang hinggap di tudung saya, di tangan saya..
Saya tak hirau dah. Dalam kepala saya, saya nak bawa kereta sampai ke kawasan kecemasan hospital..

Terus masuk ke kawasan kecemasan..
Saya keluar dari kereta, bukakan pintu kereta untuk abah..

Kakitangan hospital menyambut dengan muka yang aneh..dan bergegas mendapatkan kerusi roda.. Untuk abah, suami saya dan adik ipar..

"Kak, kak duduk kak." kata attendant hospital itu..

"Saya tidak kena sengat pun. Tak perlu.. Terima kasih ya,"
~ Oh syukur kepada Allah.. walaupun saya dihinggapi oleh lebah-lebah itu semasa memandu ke hospital, saya sedikitpun tidak disengatnya...

Saya menunggu di luar seorang diri..Sedih pula rasanya.. Saya tiba-tiba rasa keseorangan.. Risau, cemas, bimbang, takut..
tak tahu nak mengadu pada siapa.
Saya kemudiannya menghubungi mak saya di serdang.. beritahu mak..
kemudian, saya call abang dan kakak ipar..mereka kata, mereka akan ke hospital.. lega rasanya..

~bersambung.....

4 comments:

[yAN!e][pUTraJAya] said...

bnykkan sabar....
anggap ini dugaan dan cabaran....

=]

♥Yanie Putrajaya♥
*********************************

aD said...

menakutkan.. tp, comel la awak nih bila panik.. hihi. apa pun, semoga bisa kesan gigitan lebah tu cepat hilang. kata orang, bisa lebah tu boleh jadi antibodi dalam badan kita.. kata org lagi, kalau selalu kena gigit lebah, cepat dapat uban.. ntah la.. tu kata org :)

aD said...

menakutkan.. tp, comel la awak nih bila panik.. hihi. apa pun, semoga bisa kesan gigitan lebah tu cepat hilang. kata orang, bisa lebah tu boleh jadi antibodi dalam badan kita.. kata org lagi, kalau selalu kena gigit lebah, cepat dapat uban.. ntah la.. tu kata org :)

norainiammran said...

yani.. InsyaAllah..

AD..comel ke saya panik?? hihi.. lawak ada lah.. macam2 perkara ngarut saya buat tau bila panik..
Alhamdulillah semua nya selamat..