Pembaca Blog Ini...

Wednesday, July 29, 2009

Proposal for Diet????????????


Saya mengajar subjek Business Communication tadi.

The topic for today- Writing Proposal. The student must write their own proposal of any area that they want to cover.
I suggest them to make a proposal on how to improve the system (whatever system) in their college or maybe they can propose budget for any occasion.. bla bla bla..
Terpulang laaaa kan..

One of my student:
Miss (they always col me Miss, even I'm already married!),
boleh tak kitorang nak buat tajuk Proposal for Diet?

Me: ~saya seboleh-bolehnya tidak mahu tolak idea student saya sebelum mendengar penjelasan mereka. Itu cara saya.
You want to propose for diet?
So, who will be your audiences?

Siapa nak baca proposal awak?"

That 'cute little' student:
Hmm.. kita boleh hantar pada sesiapa yang gemuk, lepas tu propose on what they can do for diet.

Me: ~apekejadahnya ni semua?
So, the first person that u want to be your audience is me??
~tak tau laaa ini statement atau question..

Student: ~(tersengih2.. dia dah mula keliru dah tu...)
Dok Miss...

Me: ~masih cuba sedaya upaya membuat dia faham..
Ok, let's say u want to write a Proposal for Diet?
U
nak propose pada siapa?
Bila dah siap proposal tu, u nak hantar pada siapa?

Student: Saya tak faham laaa, Miss...

Me: ~Gelak-gelak dalam hati tetapi masih ada sekelumit kasihan..
Kalau betul pun awak nak buat Proposal for Diet tu, mungkin awak kena tukar sikit tajuk nya supaya nampak lebih specific!!!
bla.. bla.. bla.... Dia hanya angguk-angguk saja.

Saya suruh dia buat draft for that Proposal for Diet!
Minggu depan hantar....
Masa tu, saya akan tahu adakah dia benar-benar faham atau buat-buat faham.

6 comments:

Mrs LVoe said...

ain lecturer ker?

~ain said...

sha.. lecturer cabuk saja..

honeylanz said...

kita tggu next week.. dia dtg dgn draf proposal dia..mn tau kita leh ikut utk plan diet kita nnt ;)

zh-ena said...

tak sbr nak baca draf student ain tu..

mcm maner la agaknya kan

~ain said...

has.. ain laaa pening nak fikir macam mana nak perbetul. ahahha.. hancus laaa

ena.. itu laaa.. ain next week cuti. next two week laaa baru boleh check draft nya..

is@r said...

Hi Ain,

Thanks coz sudi jengah my blOg.
Ermm... proposal for diet? The idea is not sOo bad...(sudah pasti la... I boleh tumpang baca sama)Hehehe...

Cheers...
Is