Pembaca Blog Ini...

Wednesday, October 14, 2009

Senangnya lulus pinjaman


Semalam, maksud saya petang semalam..
Ada orang bagitau saya, ada orang tu buat personal loan dengan bank rakyat lagi.
Senang nya lulus loan akak tu.
Kerja sama syarikat dengan saya.
Malah tingkat gajinya rendah sikit dari saya, pangkat pun bawah dari saya.
(biasanya kalau nak buat loan kan memang kena tengok slip gaji semua kan kan kan..
bukan ayat berunsur berlagak tau ni.. sumpah demi Allah.. bukan ayat berunsur berlagak)

Tapi loan dia senang lulus..
Teruja jek saya tengok dapat check belas-belas ribu..
kalau tak yah kena bayar balik kan lagiiiiiiiiiiiii laaaa best

Macam mana ek boleh senang macam tu sekali?
Rasa saya dah 3-4 kali akak tu buat loan bank rakyat ni.
Ada lah dekat 30k dah semua nya..
Untuk kahwin, baiki kereta, beli kereta dll..
Saya pernah tanya (akak ni kira baik jugadengan saya, jadi tak de laaa sensitif sangat tanya perihal kewangan keluarga ni..) berapa lama dia ambil masa nak settle semua tu..
Dia kata 15 tahun. Potongan gaji..

Saya ni kan, kalau dengar kena potong gaji sampai berbelas-puluh tahun ni
yang macam lemah ni.
Saya pernah buat loan atas nama saya untuk VIVA tu je laaa..
(9 tahun.. itu pun rasa laaaaaaaaaaaaaaa haaaaiii...)
Itu pun harga dekat 40k tu pun rasa macam alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa haiiii...

~Pandai pinjam, pandai bayar laaaa kan!
PTPTN hutang semua tak de.. cik abang ada laaaa sikit, tu pun tinggal 900++ jek lagi..
Hutang bank nak kawin ke apa ke semua tak de..
Kira macam mr. and mrs. clean laaa kami suami isteri setakat ini..
(setakat hutang dengan mak pak tu tak kira laaa sebab terbabit dengan bank kan kan kan....)
Sebab memang ada plan lain di masa depan..

Sebenarnya.....
saya tengah berkira-kira nak buat loan bank rakyat untuk further study.
Petang ni nak pi tanya macam mana
prosedur nya, nak penjaminnya macamana, nak cagaran ke apa ke kan?
Bukan apa, memang laaaa belum dapat surat tawaran apapun lagi kan..
Tapi, kalau dibuatnya dah dapat tawaran tetiba loan tak lulus
atau masih tercangak-cangak mencari duit....
Nak bayar yuran dengan apa?
Bulu hidung? Laku ke?

Adui...
Sebenarnya saya macam alaaaaaaaaaaaaaaa.... nanti belajar tak de duit dah.
Kena mengharap ihsan program bersamamu suami...
Cuti tanpa gaji tau.. Tanpa gaji..
Kalau boleh saya tak nak ambil cuti bergaji sebab nanti saya akan terikat untuk berkhidmat dengan institusi ini..
Kalau boleh, saya nakkan pembaharuan laaaa kan..
Tak nak selama-lamanya duduk di takuk yang lama..

Saya bukan dapat tajaan mana-mana institusi pun tau.
Sendiri belajar sendiri tanggung...

Nak minta pendapat juga ni,
u ols boleh cadangkan tak mana-mana bank atau institusi lain
yang ada menawarkan loan untuk pendidikan ni?

9 comments:

honeylanz said...

x nak la buat loan then byr guna ptgan gaji! penat² dtg keje hari². hjg bln dpt gaji tinggal skit!

CkDs AhRa said...

alaa akak tu mesti wat overlapping tu..tu yg senang jerk loan dia lulus...bank rakyat nie senang jerk...kalu byran cantik jerk tiap bulan...sng2 jerk tawar overlapping...

apsal nak buat loan bank rakyat utk futher study..asal tak amik MARA jerk...yg tu rasanya tak de bunga2 nie...cuba survey MARA punya loan dulu..mana tahu dia org ada kasi loan pada master student....

~ain said...

has.. itu laaa pasal.. pinjaman ni bila dapat sedap laaa.. bila nak bayar.. hahahahah macam tak nak je.. hahaha

ckds ahra.. haaaa... overlapping.. kawan kata MARA tak bagi pinjaman untuk MASTER... tapi bagus juga tu.. nanti nak call jugak laaa tanya..

Wife to Firdaus Ghazali said...

hi...tumpang tanya :) bole x kasi saya ctc no org bank rakyat tu??TQ

Sidratul Muntaha said...

yup
bank rakyat mmg senang nk buat
tpikan ain
lain org kan lain keperluan idup dia
ade org..dibg rezeki lain
yg akak tu
dia mudah dapat sebab dia ade keperluan
xperlah
rezeki memasing
jgn meri(jeles)
ain dibagi rezeki jid penulis
ade sumber lain
ok?!!

speaking of loan
try ler MARA
rasanya boleh dpt kot?!
ayu dulu belajo pun dpt loan MARA

Zura said...

bank rakyat cm senang lah nk buat loan...

~ain said...

azie.. ini bukan cerita pasal bank rakyat punya orang.. ini pasal orang yang meminjam bank rakyat.. heheh

ayu..bukan jeles.. tapi fikir, macamana kalau ain yang pinjam pastu kena potong gaji sampai 15 tahun dengan gaji yang tidak sampai seribu.. sedih kan..
bakat menulis? heheh alhamdulillah.. eh.. ayu.. ayu dapat sms ain tak? nape tak reply? ke tak receive?

zura.. senang kot.. tapi kalau tak de keperluan, baik tak yah kan..

Sidratul Muntaha said...

dpt
tpi maleh nk balas
ahahahhahaha
nnti2lah
ade benda nk tnyer
ayu tnyer
ngeh ngeh ngeh
nk try jugak menulis
mana thu boleh jdi cam ain?
insyaa Allah

~ain said...

ayu.. apa apa nak tanya sila email saja.. call pun tak pe.. email laa jimat belanja..
pasal nak menulis ni, asal ada minat je. semua ok.. kalau ada idea, buat sinopsis hantar pada editor, as long as editor dah luluskan, manuskrip kita tidak akan ditolak..

ah.. apa-apa hal email ain di norainiammran@yahoo.com