Pembaca Blog Ini...

Thursday, June 24, 2010

Belajar Jahit Manik secara Online

Haaaaaaaaaaaa!!
Tak lama lagi raya kan?
Ye... ye... saya tahu!
Memang kena puasa dulu baru boleh raya.
(Siapa tak ganti lagi, silaaaaaaaa la ye!)


Opsss...
hari lahir saya yang ke ** jatuh pada hari pertama puasa.


Tapi, saya dah excited nak
menjahit manik untuk baju raya.
(Sudah ada yang sudi menjahitkan baju raya saya)
Tahun akhir sebelum menjadi bini orang..
saya ngan Icah bergotong royong
menjahit manik pada baju sendiri.
Tertonggeng terlentang, tertiarap semua ada.
Gaya masing-masing laaaa kan.


Lepas tu tak de dah nak menjahit manik ke hape.
Tak ingat dah macamana nak jahit manik.
Pattern-pattern mudah pun tak ingat dah,
Pattern payah, usah laaaaa kan.
Memang blur gile.
Sebab sebelum ni pun, memang tak pandai mana.
Bila dah lama tak practise, memang semua skill asas pun ke laut laaa...


Jadi tahun ni, raya nanti rasa macam
nak vogue ala-ala gitu..
Plan baik punya nak jahit manik kat baju raya.
(Semangat perlu ada....
kalau semangat macam ni diaplikasikan dalam
aktiviti memasak lauk untuk berbuka puasa kan bagus.
Tentu suami bertambah sayang..)


Saya tak tahu nak tanya siapa sebab cikgu jahit manik saya dulu
tah ke mana perginya.
Saya pun tanya en. google.
Terjumpa blog Cheq Sue


Nak belajar?
Boleh pi blog Cheq Sue
Macam-macam pattern ada.
Ini antara yang comel di mata saya.
Nak buat pun tak susah mana.


Yang mudah ke payah, ada....
Tapi, Cheq Sue ni ada juga buat
e-tutorial
untuk pattern yang susah-susah.
Yang itu kena bayooo laa..
Tapi tak mahal mana.
RM10 je kot untuk satu e-tutorial.
Bagi saya laaa, senang je nak ikut tutorial nya.
Sebab Cheq Sue tunjuk step by step.
Langkah demi langkah (dalam Bahasa Melayu Tinggi)


Ini corak yang paling saya suka.
Senang nak buat
dan tak over sangat!


Corak yang ni, macam kuih raya (kata cik abang)
Semua gambar saya petik dari blog Cheq Sue tau.
Bukan gambar saya...


Memang boleh je pi hantar tempah.
Tapi, rasa puas menjahit manik
pada baju sendiri tu
bagi saya sangat indah.
Semua orang mahukan kepuasan kan?
=)


Ok..
jangan lupa berjimba di blog Cheq Sue

6 comments:

haslina said...

a'ah blog cheq su tu best..tak lokek ilmu...

Sidratul Muntaha said...

rajin ko ain.
aku ni anak dah dua..
tak tersempat2 nak belajo

~ain said...

kak has.. best kan? buat ain rasa teruja.. ain ni mmg minah teruja. harap maklum.. hehe

~ain said...

ayu.. ko mmg tak de harapan laaa nak belajo.. kang baru nak cari jarum benang, si setot dah terabur kan manik2.. belum si sesumpah kecil tu bangun.. hahahhaharu laaaa gamaknya!
aku kalau dah ada anak, mmg tak terbuat jugak kot..

juhair said...

Salam Ain,
terharu Cheq Sue terbaca blog Ain ni dengan puji-pujian yang melambung. Harap Ain terus support dan selalu singgah ke blog Cheq Sue kerana ada sesuatu yang baru utk dikongsi. Salam Sayang, Cheq-Sue.

juhair said...

Salam Ain,
terharu Cheq Sue terbaca blog Ain ni dengan puji-pujian yang melambung. Harap Ain terus support dan selalu singgah ke blog Cheq Sue kerana ada sesuatu yang baru utk dikongsi. Salam Sayang, Cheq-Sue.