Pembaca Blog Ini...

Thursday, January 6, 2011

Bekam Angin

Masa kat rumah mak, nampak mak buat bekam kat belakang ayah.


Lepas tu, tanya mak!
Kenapa tak de cucuk-cucuk jarum ke.. keluar darah ke..
Mak kata ini bekam angin.
Ada orang yang tak boleh buat bekam darah
macam orang yang ada tekanan darah rendah.
Ayah lah tu..


Nampak macam menarik.
Terus pinjam mak punya alatan bekam tu,
nak buat kat cik abang.


Cik abang pun tak berani lagi nak buat bekam darah.
Kalau dia berani, mak memang boleh buatkan..
Saya pun, kalau setakat bekam angin tu, boleh lah saya buat.
Kalau bab nak cucuk kuar darah ni, mak aiiiii..
Seriau!!!!


Cara bekam angin ni sama je macam bekam darah.
Cuma, bezanya..
Tak payah cucuk kuar darah lah..
Bekam ni untuk kuarkan angin je.
Heheheh


Apaitu bekam?
Bila google keluarlah ini..

Kebaikan dan Kegunaan Bekam

1. Membuang angin dalam badan
2. Menghilang kesakitan dan lenguh-lenguh badan
3. Melancarkan peredaran darah
4. Membetulkan urat saraf yang tersumbat
5. Membuang racun / tosik dalam badan.

Bekam bukanlah ciptaan atau rekaan manusia.
Bekam adalah Sunnah Rasulullah SAW.

Bekam datang dari wahyu melalui junjungan besar Nabi Muhammad SAW,
maka tidak syak lagi bahawa banyak hikmah yang terkandung di dalam pengamalan ini.



Cantik pulak corak polka dot belakang cik abang.
hehehe
Tapi, abang kata.. lepas bekam tu memang rasa kurang sakit belakang.



Mak tanya,
"Apesal teruk sangat belakang laki ko tu, Long?
Lama ke ko biarkan corong tu kat belakang badan dia?"


Cik abang jawab,
"Lama.. Dia bekamkan, lepas tu dia siap pergi mandi lagi, mak!"
~ngadu kat mak mertua aaaa tu! huh....


Mak buat muka terkejut, "Kepala ot** ko!"


hahahah
Free je kena..
Nasib baik, bekam angin.
Kalau bekam darah, boleh kering darah laki ahkak kot!

=p

9 comments:

.imah. said...

along, silalah ambil gmbr belakang badan abesam yg ber-polka dot tu untuk dibuat layout blog. HAHAHAHAHAHA. ;p

~ain said...

imah!!! hilang akal ke!!! hihihihi

Sidratul Muntaha said...

ahha
mak ko punya ayat lebih kurang mcm aku n mcm mak aku.
ahahhah
wei,bleh geng laa...
agak2 sangup tak mak ko amik aku jdi ank angkat?!
ahaha
sengalllllllll!
tetiba plak!
ekeke..

~ain said...

mak aku mmg gitu.. org melaka kan.. hahaha aku rasa mak aku ok je.. bo;eh je nak jadi anak angkat dia.. dia on je kot wpun dia dah ramai anak.. hahahah

Joy said...

gulp..byk nye polka dot!

CkDs AhRa said...

hahahah..dpt sedas...itu belom dia sebut bu**it lagi tu...hahaha..lagi best..

~ain said...

joy.. hahaha.. itu bekam angin. kalau bekam darah lagi teruk kot lebam dia...

~ain said...

ck.. ohoooo.. sumpahan itu bahaya!

Miecyber said...

Saya biasa buat bekam angin dan bekam darah....


Pencuri kabel di belasah