Hari ini, macam nak masak lebih special dari biasa.
Selalunya, masak satu lauk je.
Lepas ulang ulang lauk sama sebab kesuntukan masa,
kemalasan (utama) dan keletihan..
Tengahari tadi masak sayur lemak kegemaran cik abang.
Timun dan budu beserta ikan cencaru bakar!
Apa yang kita perlukan untuk memasak tengahari ini?
Saya tunjuk macam mana nak masak sayur lemak kegemaran cik abang saya.
Hmm.. manalah tahu, cik abang korang pun akan suka juga kalau cuba kan?
Kalau tak suka, tak dapek laaa nak nolong eh..
Heheh
Lepas ulang ulang lauk sama sebab kesuntukan masa,
kemalasan (utama) dan keletihan..
Tengahari tadi masak sayur lemak kegemaran cik abang.
Timun dan budu beserta ikan cencaru bakar!
Apa yang kita perlukan untuk memasak tengahari ini?
Saya tunjuk macam mana nak masak sayur lemak kegemaran cik abang saya.
Hmm.. manalah tahu, cik abang korang pun akan suka juga kalau cuba kan?
Kalau tak suka, tak dapek laaa nak nolong eh..
Heheh
Ok, bahan utamanya ialah
kobis dan jagung kecil.
Potong halus-halus.
Ikan rebus yang diasingkan dengan tulang.
(Ini gambar yang belum asing tulang lagi.
Tak sempat nak ambil gambar pulak bila dah siap asing tulang)
Masak santan sampai mendidih dan masukkan bahan tumbuk tadi.
Didihkan. Kena kacau tau. Kalau tidak, nanti dia ketul-ketul.
Lepas tu, bubuhlah sayur tadi.
Buh garam secukup rasa!
Buh garam secukup rasa!
No comments:
Post a Comment