Pembaca Blog Ini...

Tuesday, May 29, 2012

Hadiah Pengantin

Kenduri kawin, kalau nak kasik duit boleh. Nak kasik hadiah pun boleh. Biasa kitorang kasik duit je. Biasa tak sempat nak beli hadiah...

Kalau hadiah biasa orang kasik apa ek?

Dulu, saya dapatlah beberapa jenis. Tapi, tak banyak sangat.

set gelas - 
saya dapat paling banyak masa kawin dulu. ada dapat dengan jug sekali. ada yang tengah  guna, ada yang simpan dalam stor, ada jugak yang dah pecah.. hehehhe


cofee maker -
tak guna lagi.

set pinggan mangkuk - 
ada set minum petang, sampai sekarang tak pakai lagi

water heater-
saya dapat 4. dah kasik adik-beradik nak masuk asrama.. heheh

jam dinding -
dah rosak.. dah buang..

dapur gas - 
saya selalu tengok orang kawin dapat hadiah ni

blender -
saya pakai blender hadiah kawin, sampai sekarang. Bos opis lama bagi. TQ, bos...

lesung batu - 
saya pun, emak yang belikan lesung batu. So, mmg perlu....

rice cooker - 
saya dapat dua. satu dah hilang kasi siapa tah pinjam. so, sekarang.. masih pakai rice cooker hadiah kawin.


lampu tidur -
saya dapat satu. tapi, suamiku tak leh tido terang. so, kasi emak..

lampu hiasan aromateraphy -
dah pecah masa pindah hari tu, buanglah... hehhe

tuala selamat pengantin baru-
selamat dah koyak rabak mana tah. hahha

cadar tilam -
Ada 4 jenis dari sedara mara.

Kain pasang & kain batik -
Ini orang kampung (belah abang)  yang kasi. Pakai sampai sekarang lah. Sebelum kawin, saya mana ada kain batik. Sekarang, ada 3 je. Selalu pakai seluar je kat rumah.


Itu yang saya dapatlah. Ada yang dah lupa sikit-skit..

Yang lain-lain, logik untuk hadiah pengantin baru:-

1) cerek biasa, bukan yang letrik tu
2) penapis air hai-o.. hahahahah (mahal)
3) tv LCD - kalau kumpul duit ramai-ramai seopis, takde laa beban sangat kan.
4) seterika baju
5) pengisar jus
6) periuk vision (arghhhhhhhhhhhhhhhhhh! idaman hati)
7) oven @ microwave oven
8) gambar @ ayat Al-Quran hiasan dinding
9) kipas meja
10)baju tidur pelik-pelik.. hiks...

Semua tu ikut kesesuaian laa, kan.


Semoga korang dapat idea sedikit sebanyak lepas ni...



7 comments:

PUANSTOBERI said...

masukkan satu lagi - bekas dari brand Tupperware. Ihiksss... (Tau la kan.. tokei tuperwer. Ngeee).
Kalo kengkawan akak mmg sker bagi adiah. Hihi.
Tp akak dulu sker bagi pengantin cadar sbb nyer itu mmg pakai, kalo pinggan mangkuk tu mmg tak berpakai la. In fact akak nyer pun ada lagi 3,4 set tak berbuka dari kotak. Huhu. Tp skang bagi tupperware je lah. Hikss :D

zh-ena said...

time ena dulu byk dpt pembakar roti..smp bg pd sedara mara sorang satu eheh

Sidratul Muntaha said...

periouk vision idaman hati ko boleh main kutu dear..
aku dgn org yg jual main kutu pyrex..
hoho..
murah2 aku dpt
sbb dia dealer
takyah gi langkawi

Has said...

nak bagi buku resepi aci x?

~ain said...

kak reen.. alahai, bestnya kalau dapat hadiah tempat beras tu! hukhukhuk

~ain said...

ena... a'ah.. pembakar roti pun byk gak dapat.. sandwich maker pun sama..

~ain said...

ayu.. oh lala! kepingin sekali aku masak dalam periuk tu!