Udang Bercili Limau tajuk masakan saya semalam.
Nampak macam sambal udang, kan?
Tapi langsung takde rasa sambal.
Tumis kisaran bawang merah, bawang putih, cili api dan serai sampai naik bau.
Tambah air, masuk udang, perah limau kasturi sebiji, carik-carik daun limau purut.
Buh kicap, garam dan gula!
Dah siap!
(Bawang besar dipotong bulat tu sebab cik abang suka kalau lauk ada bawang besar-besar gitu.)
Semalam terlebih bubuh cili api sehingga menyebabkan suamiku tebal bibir, satu badan berpeluh...
Dah kata tiru buku resepi Negeri Sembilan, kan?
Haruslah podeh...
Tapi, habis juga sepinggan! hehe
2 comments:
sedapnya..klu ena suka msk sambal petai perghhhh mmg byk la mknnya
ini versi tebal bibir ni ena.. pedas... hehehhe
Post a Comment