Pembaca Blog Ini...

Monday, August 5, 2013

Beberapa Hari Sebelum Syawal 2013

Jiran sebelah bilik aku ni, berborak kat phone kuat gila. Sampai habis hal keluarga dia aku terdengar! hahahahdui... Serba salah aku dibuatnya! Meh, alihkan pendengaran dengan meng update blog untuk kali terakhir sebelum Syawal. Malam ni nak balik Melaka dah. Seronok! Sampai takleh nak tidur malam. Ahahah.. Over!


Hari Jumaat (atau Sabtu~dah lupa), bawa cik abang cari baju Melayu. Leceh macam tahun sudah. Nak cari baju Melayu dia macam ke hapa. Kaki aku nak tercabut baru dia jumpa yang dia nak beli. Letih! Nasib baik setahun sekali je cari baju Melayu. Kalau baju Melayu untuk pi menikah lagi, pepandailah kau cari, bang! Saya tak kuasek! hahaha tetiba.. Tahun ni tema kami merah menyerlah. Siap beli butang baju Melayu yang baru sebab yang lama tah mana-mana dia lempar.



Icah try tudung. 
Tapi pendek. Cik abang geleng kepala! 
Tak beli.


Semalam berbuka puasa ala-ala Western. Icah beli dinner plate KFC. Ada 6 ketul ayam. Dia gigih ajak pi sahur kat KFC. Malang sekali, jauh.. Cik abang tak mau pergi dan tak izin kita orang pi sendiri memalam buta. Maka, dengan nekad dia pi Jerteh yang tengah jem jem gila babun sekarang ni nak cari KFC!


Saya masak separuh plastik spageti. Ahai.. nasib baik cik abang habiskan. Kalau tidak, terbuang aje. Entah kenapa kan. Bulan puasa ni perut jadi macam kecik. Kecik bukan saiz. Tapi, kecik mcm takleh nak sumbat banyak makanan. haha.. Kalau makan lebih sikit, rasa kembung.... Sampai kena minum Eno halia!


Makan sikit dah kenyang. Tak tambah nasi masa berbuka puasa. Cik abang dah turun saiz. Satu saiz tapi nampak ketara sebab banyak baju boleh pakai balik dah. Tapi tak sure berapa berat turun sebab tak ingat nak timbang sebelum puasa. Kagum! Lepas tarawikh pun takde makan berat-berat. Mungkin faktor usia lah. Selera makan tak de macam masa muda-muda dulu. (Ceh, macamlah tua sangat... kan?)


Dia langsung tak makan nasi time sahur. Sahur tea o ngan kurma. Kadang2 koko crunch, emping jagung, susu segar, biskut meri.... Tak makan nasi langsung. Saya offer nak buatkan nasi goreng pun dia tak nak. Tetap pendirian.


Tapi, dia dah ready untuk makan banyak time raya. 
Hahaha.. harap boleh maintainlah.  


Saya pun rasa badan ringan sikit. Sikitlah.. 
Baju ketat lengan dah ada longgar.. 


Kau jangan nanti lepas raya makan banyak tak ingat! 
Habislah usaha mu selama sebulan. 

(*__*)

1 comment:

zarena heeney said...

hehehehhehehe confirm di pagi raya
mcm2 dah sumbat dlm perut kan