Pembaca Blog Ini...

Sunday, May 24, 2009

Apa yang terjadi di klinik?

Pagi tadi saya ke klinik seperti yang dirancang.
Malam tadi saya kan tidur lambat, lepas tu mengantuk..

Siap tanya suami saya lagi, "Abang, boleh tak kalau owang malas nak pergi?"

Suami saya direct je jawab, "Tak boleh!"

Saya pun bangun la..
Siap awal-awal.
Sebab kalau lambat ramai pulak nanti.

Saya jumpa doktor.
Beritahu problem saya itu.
Saya juga ambil kesempatan untuk bertanya segala kekeliruan saya.

Doktor tu, boleh tak tanya saya..
Berapa lama kawin?
Duduk sekali ke?
Berapa lama dah duduk sekali?
Berapa lama serius untuk mencuba?
Pe'od ok ke?
bla..bla..bla..
~alahai, banyak pula soalannya..
Saya pun jawab je lah serba sikit kan..

"Dah nak siasat ke atau nak tunggu masuk dua tahun dulu?"

"Kenapa pulak?" saya keliru laaa..

"Sebab biasanya ada yang dapat dalam tahun kedua. Lepas tahun kedua baru laa dipanggil infertility," terang doktor itu.

"Boleh lah nak siasat sekarang sebab kalau apa-apa hal boleh cepat tahu dan ubati kan, doktor?" saya pulak bertanya pada doktor yang ayu itu. Serius! Ayu je doktor ni. Nak cakap pun saya tersenyum-senyum tengok dia sebab ayu sangat dia tu.

"Ok.."

Kemudian, doktor itu suruh saya datang semula pada hari yang ke-21 yang jatuh pada 28hb ini. Hari Khamis laa kalau ikut kalendar Masihi.

Doktor tak bekalkan apa-apa ubat pun sebab saya sudah tidak berdarah lagi.Doktor bekalkan saya 3 borang untuk menyiasat macam Detektif Conan

Borang itu adalah borang untuk ujian makmal.
Doktor suruh bawa borang itu pada tarikh appointment seterusnya.

Pertama,borang untuk ambil darah 28hb ini.
Kedua, borang untuk ambil darah pada hari ke-3 cycle akan datang.
Ketiga, borang untuk ambil darah pada bila-bila masa sama ada 28hb nanti atau hari ke-3 cycle akan datang.

Di ketiga-tiga borang itu tertulis ujian untuk sub-fertility, prolaktin, progesteron ke hape tah tak faham apa dia tulis, dan FSH/LS ke apa tah..
Tak berapa ingat sebab borang-borang tu tertinggal dalam dashboard kerete.
Tapi, saya pasti itu ujian untuk paras hormon-hormon dalam badan.
Ye ke?

Saya tak faham sangat sebab saya tak ambil medik masa dulu-dulu.
Sekarang pun saya tak ambil medik.
Tak tahu laaa esok lusa saya rasa nak ambil medik pula kan.. :)

Ok, saya tak de lah risau sangat pasal ujian-ujian darah tu.
Apa nak susah, kan?
Bagi je darah yang diorang nak.
Saya kan ada banyak darah..
Macam-macam advance teknologi sekarang ni.
Jadi, saya tak risau sangat. Biasa je.
Lagipun, terus terang saya katakan kami suami isteri memang tak terkocoh-kocoh pun.
Just let it goes normally laaa kan..
Orang sekeliling je yang busy body!

Tapi,
Lepas saya decide appointment dengan doktor itu, saya dapat panggilan dari EI.
EI bagitau saya kena pergi kursus pemantapan dan pengukuhan program pula!!!
Kursus akan diadakan di Hotel Marriot Putrajaya pada 28hb ini (Khamis) dan itu adalah hari yang sama jatuhnya hari ke-21 saya.

Hadoi....
Saya terpaksa lah tangguhkan appointment itu dan buat keputusan untuk ambil ujian darah pula pada hari yang ke-3 dan ke-21 untuk cycle akan datang pula.
Sekaligus laa kan.. Senang!

Harap-harapnya tidak lah ada pertembungan tarikh lagi.

Saya nak mencari maklumat pasal term-term perubatan yang saya tak berapa faham..
Ok.. Tata..

6 comments:

Mrs LVoe said...

nk check telur hang la tu.. xpe2.. relaxkan diri. ksihatan lagi penting dear

nurulzia said...

gud luck ye ain..

zh-ena said...

dah pergi pun..asalkan kita dah tau aper prob kita, tu yg lebih penting kan..

baper hari khursus tu

norainiammran said...

sha.. oo.. begitukah?

nurul.. TQ :)

norainiammran said...

ena.. dah pergi semalam. iye lah. memang laa nak tahu problem. kalau betul ada problem, bila kita tahu boleh lah cari ubat kan?

kursus 28 dan 29hb saja. 30 tu mungkin balik tganu dah. Tapi, tengok pada cuti suami ain juga. Kalau dia boleh lajak sampai hari Ahad, Ahad laaa baru balik Tganu.

honeylanz said...

ooo..ini la keretapi yg has tertinggal tu..hehehe.. dah catch-up dah..hehhee..