Pembaca Blog Ini...

Sunday, August 9, 2009

Kerja banyak dan Kes H1N1

Ayoo...

Kerja banyak.

Seronok ye, lama bercuti ye..?

Ha... hambik kau! Keroje sangat banyak..
Mati laaaaa.......

Itu laaa kan, ingat5 perkara sebelum 5 perkara.

  1. SEHAT sebelum SAKIT
  2. MUDA sebelum TUA
  3. KAYA sebelum MISKIN
  4. LAPANG sebelum SEMPIT
  5. HIDUP sebelum MATI
Bercakap tentang sihat sebelum sakit ni, virus H1N1 ni sudah semakin teruk ni.
Sudah jadi masalah negara ni.
Ada sekolah sekitar Setiu ni pun dah ditutup sebab ada kes.


Sangat risau bila ada dengar ura-ura kata di tempat kerja saya ni ada dua tiga kes +ve H1N1...

Sangat risau bila ada dua tiga orang student jumpa saya pagi ni mengidap batu selsema demam sampai merah2 muka...

Sangat risau bila mereka kata memang ramai student yang demam di asrama nun...

Sangat risau..... risau dengan diri sendiri, suami, ahli keluarga, kawan-kawan dan student saya..
Saya anggap student saya macam adik-adik saya.
Saya sayangkan mereka walaupun hari ni ramai lagi tak hantar assignment seperti yang dijanjikan..
Ooo.. mentang-mentang laaaaa saya cuti lama ye.. u ols pun bercuti ye??? ~ sempat lagi membebel.

Harap-harap kita dijauhkan dari virus akhir zaman itu ye.....
~Amin

Saya dapat email dari seseorang tentang H1N1 ini.. Marilah kita ambil iktibar dari cerita ini ye...

Symptom2 org kena H1N1. Sebagai peringatan

==============================================================

High risk infection to person yg smooking, has atshma, children, pregnant woman

Beginner stage

Batuk, selsema, demam, sakit tekak, bila terbesin bunyi tak kuat...

Second Stage

Susah bernafas, simtom macam asthma but not asthma, at this stage if you touch the person, or breath in the same room 80% boleh kena...masa ni kena kuarantin...at hospital. Masalahnya sekarang dah ramai yg kena. hospital tak cukup katil & bilik kuarantin...Bila u pengsan macam nak mati baru dia org admitted.macam kes adik I.

Critical

Lung infection. Bila X ray we can see the virus covered the lung. Like my brother case. Very scary bila tengok x ray tu. At this stage u need oksigen with highest level, Strongest antivral..very high drug. At least 7 days oksigen kena bagi. % to recover depend to age, imune badan u. That's why kalau baby atau budak2 susah nak kata...normally die. My brother hari ni genap 8 hari..still need oksigen. Kesian dia. Masa tahap critical tu tercungap2 dia bernafas, sampai menangis..Sampai satu tahap dia berguling atas simen sbb dah tak tahan...sampai dia give up ..sampai dia blh cakap lebih baik Allah ambik nyawa dia...Itu lelaki tu..imagine kalau pompuan atau budak2. We all cuma blh tengok dia dari cermin...tak blh masuk dlm bilik kuarantin...Dr & nurse aje boleh masuh...siap pakai baju plastik. To support him, what we did bagi sms, bagi dia alquran biar dia baca so that dia tenang, bagi tasbih biar dia zikir ingat Allah & bagi Air yasin...Alhamdulillah pastu dia ok sikit.Ada hikmahnya...All the family member unite to support my brother fighting the virus.

Masalahnya hospital swasta tak terima H1N1 case, sekarang ni semua depend hospital kerajaan yg most of the doctors still young . The oldest dr in my brother ward was 28 years. All the Otai dah pergi private. Lepas tu plak this is the first time to treat H1N1 patient. At the same time dr bz with other case as well...1 doktor 5 patient...kat gov hospital...kesian dr2 tu...berhempas pulas nak selamatkan patient. I appreciate them, mmg very appreciate dia org jaga adik i dgn baik sekali..So far hospital Ampang is the best goverment hospital yg i jumpa..very efficient.Very quick action ..Even senior dia org dah pergi private & they don't have much experience , dia org tetap work hard give the best treatment to the patients..sampai tak balik rumah...tidor kat hospital.

2 comments:

honeylanz said...

ain.. pasal semua hosp penuh tu has percaya. sbb arwah anak boss has pun private hops tolak dgn alasan ICU full. end up hosp selayang yg terima....dia bkn H1NI tp sbb masalah jantung. tp dia dah pergi..dah bsemadi di sana...

~ain said...

has.. mak ain kata wad penuh sekarang ni.. kes kematian pun sebenarnya lebih tinggi dari yang dilaporkan. Risau kan, has.. Tapi, life's must go on kan.. tawakal saja laa sambil buat apa-apa yang perlu untuk elak jangkitan.

Takziah buat keluarga bos has.. Semoga roh anaknya selamat di sana...