Pembaca Blog Ini...

Sunday, May 9, 2010

Retro

(pict dan qoute dari pakcik google)

Retro fashion is a clothing style which consists in wearing clothes commonly used in the past. This way of clothing often includes garments and accessories that are characteristic of such times, and many people use them in an exaggerated way and in combination with current clothing. Examples are: leather handbags from the 50s, "bell-bottom jeans", big sunglasses, funky jackets (commonly Adidas Classics) and shoes, small neckties, chiffon scarves, sport equipment,[citation needed] etc. Makeup may also play a part in feminine retro fashions, with focal points being heavily-lined eyes and bright red lipstick; hairstyles such as pompadours, ponytails, and ducktails may be adopted, as well as styles that model film stars of the 1940s and '50s.

Apesal laaa si Ain ni
duk cakap pasal fesyen retro pulak ni?


Saya dijemput pi dinner student final year,
"Temanya RETRO, cik!"
"Haaaaaaaaaa? !!!"


Ligat laaaa saya dengan roomate saya
duk bincang nak pakai apa malam tu nanti.


Saya google, jumpa ni. Cantikkan?
Tak over kan baju kurung corak retro macam ni?
Saya suka pakai baju kurung sebab selesa dan nampak biasa sahaja.
[memang saya ni tak reti bergaya]
Tapi, kalau nak pi menempah segala bagai..
Memanglaaa tak sempat.
Dinner
hari Rabu ni tau!
Nak beli dah siap? hahahah (pepaham je aaaa kan?)

Sekali nampak ini.....
hohoho..
no..no..no..

Ini pun cute kan?
Tapi, orangnya yang cute.
(Bajunya biasa sahaja)

Yang ini..
sesuai untuk muda mudi..
Saya bukan dalam golongan itu sangat dah sekarang ni..
(Harap maklum!)
Yang ni pun cantik..
Tapi, yang longgar2 laaa kan..
Ini melekap kat badan ni..
Ini pun...

Saya sudah mendapat idea..
Malam nanti saya akan memunggah almari.
Mencari apa-apa yang boleh dikategorikan sebagai RETRO..
Nak membeli?
Oh.. semata-mata untuk dinner?
It's not me...


Ohh...
kena pujuk cik abang juga
untuk berpakaian retro begini!
Fuh kiri.. fuh kanan..
Harap-harap beliau sporting!


6 comments:

Tihara said...

best nye tema retro..kena pakai kebaya nanti tu :)

~ain said...

haha.. kak tihara... kebaya kah? Mahunya pecah kebaya tu kang. Tak pun, butangnya terbang tah ke mana kalau den batuk... huahuahhuah

miMiE aZiMaSK ^V^ said...

corak retro memang cun.. tp payah nak jumpa.. arituh g jackel ada banyak.. tp kaler cam striking la plak.. hihih sanggup atau takk je nak pakai.. hehehehhe

~ain said...

mimie.. retro mmg warnanya striking sikit.. kalau kulit putih, cantik laaa. polka2 dot kan dah kuar balik sekarang ni, macam cun lak.. tp tak sempat dah nak prepare bagai.. apa yang ada je laaa..

honeylanz said...

dah ber retro belum? jgn lupa share pic nnt

~ain said...

has.. malam ni.. hehehe.. InsyaAllah kalau ada gambarnya..