Pembaca Blog Ini...

Tuesday, February 18, 2014

Dia Nak Ketupat Sotong Pulak....

Ketupat sotong. Suami request. Oh, dulu-dulu pernah buat. Tak susah mana.

Bahan dia:
Sotong 5 ekor sederhana besar
Santan 1 cawan
Pulut 5 sudu
Halba 2 sudu kecil
Bawang besar 1 biji
Halia 1 inci
Garam
Gula
secukupnya....

Rendam pulut dgn sedikit air. Bila dah kembang sikit, masukkan santan sikit kat pulut.

Bersihkan sotong. Buang kulit dia tang pepel2 tu. Kalau tidak, kuah jadi pepel. Bahagia janggut dia takyah buanglah. Nanti kuah jadi pink2 sket.

Masukkan pulut dlm bdn sotong. Jgn byk sangat nanti perut sotong meletup. Heheh.. Sbb pulut tu nantu kembang dlm sotong tu.

Masukkan kepala sotong dan sematkan dengan pencungkil gigi.

Rebus sotong dgn santan, halba, halia dan bawang yang dihiris halus. Masuk air sikit kalau pekat sangat. Masak sampai pulut dlm perut sotong empuk ...

Buh garam gula... Siap dah!

Ok bai...

No comments: