Pembaca Blog Ini...

Thursday, October 22, 2009

MEMANG SUSAH BETUL NAK NAMPAK CANTIK DI MATA SUAMI.

Saya kan pernah cerita, saya ada masalah kulit muka kusam.
Saya kan pernah cerita, cik abang saya beli ini untuk menghilangkan kekusaman kulit.
Saya kan pernah cerita, saya kena basuh baju selama sebulan pasal mendalah tu.

Kemudian...
Saya kan juga pernah cerita, lepas saya guna produk kulit kusam,
saya menghadapi masalah kulit kering pula..
Saya kan pernah cerita, saya beli produk untuk cuba mengatasi masalah kulit kering tersebut.

Haaa..
Ini saya nak cerita...
Saya guna Garnier ni tak sampai sebulan kot.
Suami saya telah tegur.... "Ya Allah... banyaknya jerawat bini aku ni!!"
Saya kalau orang lain tegur, saya tak kesah langsung.
Ini cik abang tegur, kan.. Harus lah terasa hiba kan..

Geram gila, ok..
Kalau kusam tak sakit kan...
Kalau kering, pakai pelembab jadi ok laaa kan..
Tapi, kalau berjerawat, haaaaaaaaaaaaa... pedih, sengal, gatal..
Uiii.. segala pakej ketidakselesaan ada, kan...
Sakit oooo.. boleh kata memang ketara perubahan kulit muka ku ini.
Sebelum guna garnier ni, kulit tak pernah jerawat.
Kusam dan kering je..
Sekali guna, bau nya best je. Nyaman je kulit, bau epal.
Sekali dia punya jerawat..
Haaaaaa.. malu ahkak tau!!
Mungkin tak sesuai laaa kan dengan kulit muka saya.

Terus fikir, apa aku nak buat ni.. Apa? Apa? Apa? Tolong!! Tolong!!
(Tension! Dengan cik abang tegurnya.. Dengan sakit jerawat tumbuh, pecah dan sebagainya)

Terus sms adik saya yang metroseksual tu,
tanya apa pencuci muka dia pakai masa dia kena jerawat kronik dulu.
Budak tu pulak lambat membalas sms ku ..
~Sila buang je handset kalau tak nak reply sms!!!
(ayat orang bengang sebab muka berjerawat)

Masa pi beli barang kat Mydin hari tu,
Alaaaa... yang jumpa budak kecik macam Umairah tu....
Cik abang suh je beli apa-apa jenis pencuci muka ke ubat jerawat ke
untuk ditepek kat muka bini dia yang dah penuh jerawat ni..
Nampak sangat dia dah meluat tengok jerawat menepek sekati kat muka bini dia kan..

Dalam kelam-kabut terus je beli Golden Herbs Soap ni.
Sebelum ni kan dah beli ST kan.
Lepas tu macam kering je kulit kan..
Balik je rumah dah macam nyesal kan sebab takut kulit jadi teruk lagi kan..
Hahahah.. Apa daa.. Dah beli baru nak nyesal.
Tapi tawakal je laaa...
Esoknya budak bertuah tu
baru nak terhegeh-hegeh nak reply sms..
Itu pun balas sepatah perkataan je..
SEBAMED..
Membazir kredit je laaa!!!

Lepas tu, baru dia kata sekarang dia tak pakai SEBAMED dah.
Tapi sekarang dia pakai Golden Herbs Soap jugak..
Hahahah.. Mengong tol..

Hari ni, lebih kurang seminggu jugak laaa pakai
Sabun Herba Emas (Golden Herbs Soap) ini.
Alhamdulillah.. Jerawatku pulih..
Kejap je dah kering semua jerawat yang durjana itu.
Macam magik je..
Kulit pun tak kering menggelupas...
Muka pun nampak bersih sikit laaa..

Cik abang kata, "Licin dah muka bini abang"
~(Cehhhhhh... hari tu dia sebut "bini aku",
hari ni muka dah licin baru dia sebut "bini abang"..
Eh.. dengar macam takde beza kan?
Tapi bagi saya "aku" dan "abang" memang ada bezanya...)

Siap suh beli 2 kotak lagi.
Dia kata, "Tak yah tukar-tukar pakai dah.
Pakai yang ini je. Elok yang ini. Wangi pun wangi.
Boleh tak hilangkan hitam-hitam kat muka abang ni?"
(Baaaaaaaaaikkk punyaaaaaaaaaaaa ayat dia!)

ahahahahha..

MEMANG SUSAH BETUL NAK NAMPAK CANTIK DI MATA SUAMI.
~Tak mengapa.. Aku akan mencuba dan terus mencuba!!

8 comments:

Zura said...

maknanye garnier xsuai ngan kulit ainlah...

zh-ena said...

ena dh pki 2 mggu tia amelia makin ok kulit muka ena..dh tak kusam pun..suami ena pun dh cerah kulit muka ena..

~ain said...

zura.. yup.. sayangje tengok moisturiser dia.. rindu nak pakai lagi tapi takut tumbuh jerawat lagi..

ena.. ain pun pk jugak ape nama produk yang ena kata bagus tu.. tp tak leh nak recall laaa.. ti amelia rupanya ek?

Jom Kongsi said...

sy baru je beli golden herbs soap ngn nosygone td utk rwtn resdung di muka. muka penuh jerawat. da dekat 3thn muka mcm 2. dulu ingt jerawat biasa. sbb 2 pkai product anti jerawat je. tp x gak hilang2. ank sedara yg baru umur 5thn dah pndai tegur muka sy. dia ckp eiii..muka che ni ad biji2. trase kecik hati ni. ni baru nk cuba product sendayu tinggi. harap2 jd la.
akak pakai sabun 2, ada x akak pakai toner atau ape2 krim slps cuci muka?

~ain said...

Jom Kongsi.. pengalaman adik saya, dia pakai sabun golden herbs soap tu. Muka dia semakin ok. Kalau makan nosygone tu, memang dia akan keluar jerawat semua,lepas tu... oklah. tak pakai apa-apa toner ke apa pun.. ok sahaja..

JomKongsi said...

owh..bkn ape, sy tkt sabun ni mngeringkn kulit muka je klau x pkai toner atau krim plembab. ni hari kdua sy pkai sabun 2, jerawat2 kecil smakin kering. yg tgl yg besar2 je. tgh mngawal tgn ni, geram nk picit2 jerawat 2. tp pk nt tgl parut pulak. sabar je la.

~ain said...

tak kering kalau tak pakai dengan toner ke apa ke..
memang kalau golden herbs soap ni cepat keringkan jerawat. memang puas hati laaa.. sabun ni kalau kulit kita kering, dia akan otomatik melembabkan. kalau jenis kulit berminyak tu, dia akan kurangkan minyak kat muka. tak tahu laaa kalau orang lain. tapi, saya pakai mmg ok. sampai hari ni. jerawat kecik2 tu biasa laaa kan.

cuma leceh sikit sebab sabun dia sensitif sikit dan cepat kembang jadi kena simpan di tempat kering. kalau saya, simpan kat luar bilik air. lama-lama kalau buh dalam bilik air, dah tak byk dah buih dia.

jangan picit jerawat tu, nanti berbekas itam2 lagi payah nak hilang.

dalove_chenta said...

salam..
sabun ni mmg elok untuk kulit..since gune kulit kering pon ok..b4 dat my skin byk pimple..degil xnk hilang2..dok picit2 da mkin parah da muke byk parut la segala..pkai mcm2 krim..but stiil mcm tu je..
n then sy try gune sbun nih..mybe sbb resdung yg sy alami membuatkan mk sy jd cmni..
so after 6 month gune..my skin da ok..xde pimple..parut da kurg..